Siboney

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Pisati blog ili ne? Čemu sve to?
A što da ne!

btw Siboney je naziv pesme iz soundtracka od 2046. Izvodi je Connie Francis.

Linkovi
Blog.hr



Free Web Counter

Free Hit Counter


lignjoslav@gmail.com

Ne pitajte šta možete učiniti za svoju zemlju, pitajte šta ima za ručak.
Orson Vels

Beware of the man who works hard to learn something, learns it, and finds himself no wiser than before. He is full of murderous resentment of people who are ignorant without having come by their ignorance the hard way.
from The Books of Bokonon, Cat's Cradle

I stumbled out of bed
I got ready for the struggle
I smoked a cigarette
And I tightened up my gut
I said this can't be me
Must be my double
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember what

I'm burning up the road
I'm heading down to Phoenix
I got this old address
Of someone that I knew
It was high and fine and free
Ah, you should have seen us
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember who

I'll be there today
With a big bouquet of cactus
I got this rig that runs on memories
And I promise, cross my heart,
They'll never catch us
But if they do, just tell them it was me

Yeah I loved you all my life
And that's how I want to end it
The summer's almost gone
The winter's tuning up
Yeah, the summer's gone
But a lot goes on forever
And I can't forget, I can't forget
I can't forget but I don't remember what

Pixies - I Can't Forget
(Leonard Cohen cover)


-------------


...
...
Davno je to bilo. Sada je Nađenjka već udata; udali su je, ili je sama pošla - svejedno, za sekretara plemićkog masalnog fonda i sad već ima troje dece. Ono, kako smo ja i ona nekad išli na sankanje i kako je vetar donosio do nje reči "ja vas volim, Nađenjka" nije zaboravljeno; za nju je to sad najsrećnija, najnežnija i najlepša uspomena u životu.
A meni sad, kad sam postao stariji, nije više jasno zašto sam izgovarao one reči, zašto sam se šalio...

Anton Pavlovič Čehov - Šala

30.12.2008., utorak

When everything else fails: kill your darlings!



Odkud sad pa vaki naslov?

Evo odkud:

Mnogi britanski parovi koji su kraj godine dočekali iscrpljeni od napora da plate rate za stambene kredite, sačuvaju posao, odole recesiji i koliko toliko proslave Božić, Novu godinu će, po svemu sudeći, započeti razvodom braka.

+ link na B92, rubrika Život (koju čitam - ali ne uzimam zdravo za gotovo, da ne bude zabune).

...

Upravo sam se vratio kući iz grada. Pokupovao sam (skoro) sve što treba za novogodišnji provod i preživljavanje. Idemo kod druga što ima kuću na selu u srbijanskim brdima, nas tridesetak ili više. Pravićemo novogodišnju poklon lutriju - svi prilažu fazon poklončiće ne skuplje od 400 dindži, izvlače se brojevi, pa kome šta uleti. Ja sam kupio jednu Lush kupku (namirisao sam auto dok sam stigao doma), sad treba da je upakujem u lep papir, pa da spakujemo sebe i klopu u ranac, naspavam se, sutra rano put pod noge...

...

I ništa, to bi bilo sve, lepo se prevodite gde god da ste, do not take life too seriously if possible, pustite da kroz vašu glavu duva košava, neka vam alkohol ispere neurone, kada se kazaljke poklope zagrlite prvo sebe i zapamtite gde ste spustili čašu...

see ya






- 20:03 - Komentari (10) - Isprintaj - #

28.12.2008., nedjelja

Novogodišnje veče


Rešio sam, večeras kada se vratim sa odbojke, biće moje Novogodišnje veče. U frizu me čeka viennetta od čokolode, u stanu ima nešto malo alkohola, limuna i leda, a na TV do iza ponoći ide nova epizoda Trial & Retribution sa fatalnom Victoriom Smurfit alias Jane Fitzpatrik i onim njenim pegicama.

Ona stoka iz Skupštine što je baš sada na drugom programu umesto najavljenog prenosa Premier Lige će konačno umuknuti i neće se naći na liniji pogleda između mene i magičnih pegica.

Nema veze što je sutra radni dan. Preboleću ja to.

A Nova godina? Ah, noć skoro kao svaka druga, samo što su neradni dani i eto povoda za žurku, zevzečenje i napijanje. Ako ne bude preteranog bola u glavi, a bude snega, eto i sankanja.

Šta nam donosi 2009? Nemamo pojma, and frankly, I do not give a damn. Što god da bude, preživeću, a i ako ne preživim, opet ću preživeti, jer ne može se umreti dva puta.




- 14:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.12.2008., nedjelja

Late night tales


Nedavno je na sajtu B92, u rubrici "Život", osvanuo tekst prepisan sa sajta BBC-a, o tome kako romantične komedije škode zdravlju, jer eto stvaraju kod ljudi uverenja da su stvari poput beskonačne bliskosti, instant razumevanja, i istovremenih orgazama nešto što se podrazumeva i raste na drveću svuda oko nas. Kad ono cvrc, šipak - realni život nije baš takav, dok to shvatiš prođe voz, avaj!

Kao loš i zao primer se spominje film "Četiri venčanja i sahrana". Sa potpunim pravom, jer upravo sada sam dobio poriv da izađem u kišnu noć i da se obesim, jer sam ukapirao da Andie MacDowell ima 50 godina. A živeo sam u uverenju da je mnogo mlađa, skoro kao ja, i da svo vreme baš mene čeka.

Šalu na stranu, u pravu je taj koji je to napisao (-la), to o štetnosti romantičnih komedija. Mada to nije nikakva nauka, znao sam to i sam već neko vreme, doduše ne projektujući na filmove, već na knjige.

Naučio sam da čitam kao sitno dete, i ćirilicu i latinicu pre nego što sam pošao u školu, čitao sam ama baš sve živo, gutao sam lektire i za svoj razred i za onaj razred ispred. I eto gde me je to dovelo.

Zato danas kada vidim neko dete sa knjigom u šakama, dobijem poriv da otmem i bacim tu knjižurinu. Beži napolje dete, beži među ljude, među drugu decu, trči, potuci se, zaljubi se, ugazi u blato do kolena, plači i smej se, budi tamo gde je stvarni život. Život je tamo napolju, nema ga u četiri zida, niti u knjigama, niti u filmovima, niti na Internetu.



- 00:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

02.12.2008., utorak

Meditatio post filmem


O drugovi urednici filmskog programa što se pušta sa malih ekrana naših tv aparata!

Imate li vi obzira?
Jedno veče: Lost in Translation
Sledeće veče: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Kuda to vodi, pitam ja vas?




Ne mogu da ne primetim zanimljivost.

Prvi film i dalje udara kao i ranije, što na žalost nije ni čudno, as time goes by sve sam sličniji Billu Murrayu. (p.s. kako se Bill Murray menja po padežima, trebalo bi bez crtice, ali jal po transkripciji, jal po transliteraciji? Neka bude što biti moraše, Bill se Murray po padežima menjaše!)

A drugi - dobar je i touchy je ali ne kao pre, nisam morao da vadim rolnu papira i slinim i brišem suze za vreme filma. Možda zato što sam ne znajući šta je na tv repertoaru naložio šporet i napunio rernu pa sam morao da skačem do kuhinje da nešto ne zagori. U svakom slučaju: Praise the Lord! Hallelujah!




Razmišljam: krajnje je vreme da nešto radikalno promenim u svom načinu života. Inaču ću se sasvim utopiti u rutinu stalnog vrćenja u krug. Šta da uradim? Lako je donositi odluke, treba delati. Da li da krenem na francuski? Kupim rolere? Zacrtam plan da istrčim maraton ovog proleća? Pustim brkove?




U međuvremenu, trebalo bi da kupim nekakvu korpu u koju bih skupljao veš kad ga vadim iz mašine i nosim do sušilice. Ovako ga natrpam u ruke i u naručje, mrzi me da nosim u dve ture pa se pretovarim. Uvek mi nešto ispadne, usput ili na cilju dok kačim stvari. Obično ispadne neka čarapa, padne bezveze u neki ćošak i pokupi svu prašinu, bljak.


- 23:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

01.12.2008., ponedjeljak

Nisi ti glavni junak


Da li kogod još uvek sing-a-longuje na Azru?

...

I do, I do.

Pa onda dođe ona plivajuća gitara, "Odlazak u noć": "...priznaje mi da je udata, da ne ljubi svoga čovjeka...". I dok pjevaš, promiče ti da iako bi hteo - ti nisi onaj frajer što je glavni, već si sporedni lik, ovaj gubitaš koji se spominje u jednoj strofi.

I u grupi kada se u priči spomene neko ko je grozan ogavan zao i za koga niko ne pokazuje saosećanje - shvatim da prilično dobro razumem zašto i kako je takav, šta je uradio i šta će da uradi.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>